titel.jpg
Street vendors

Four channel video installation
HD, 16:9, color, stereo, 4 x 30 min.
Exhibitions at Nederlands Film Festival (solo), BIG ART (group), Ruang MES 56 (solo)

All films have been filmed by the artist Su Tomesen
Producers on location: Paula A. Rengifo, Luis Palacios Giraldo, Victor Muñoz (Calle), Stefano Romano (Rruga), James Thomas, Neville Dube, Tumi Mokgope, Jurgen Meekel (Street), Teguh Hartanto (Jalan)
Script advisors: Karel Doing, Richtje Reinsma (Jalan)
Additional filming: James Thomas (Street)
Editing: Fynn Roovers, Vava Stojadinovic (Jalan), Su Tomesen (Rruga)
Color correction: Fynn Roovers
Supervisor: Vava Stojadinovic
Sound mix: Boban Bajic, Charly van Rest (Jalan), Erik Spanjers (Rruga)
Graphic design: Teguh Hartanto
Thanks: el puente_lab (Medellín), Tirana Institute of Contemporary Art (Tirana), SYLT Foundation and Bag Factory (Johannesburg)
Special thanks: All the street vendors in the films

In Dutch - English soon

Video-installatie over de stedelijke micro-economie met vier films en één soundtrack. Het leven uit een dag van straatverkopers op vier verschillende continenten.

De wereldpremière vond plaats op het Nederlands Film Festival 2018 in Utrecht. Daar heb ik de vier films naast elkaar geëxposeerd volgens een tijdzone-logica met v.l.n.r. Medellín, Tirana, Johannesburg, Yogyakarta. De installatie draaide 7 dagen lang, 10 uur per dag in een black box van 5 x 7 meter.

Perstekst NFF: “De kiem van Su Tomesens kunstenaarschap werd gelegd in Utrecht, waar ze cultuurgeschiedenis studeerde. Toen al had het fenomeen van micro-economie haar aandacht. Dat is de rode draad in dit filmvierluik, waarin straatverkopers in vier verschillende wereldsteden worden geobserveerd in hun handel en wandel. De dag verstrijkt, de kijker kijkt - zonder voice-over, dialoog of uitleg. De kleine ondernemers tonen zich inventief als ze de stoep claimen en al improviserend hun inkomen genereren.”

Een week later vond de Amsterdamse première plaats: ik toonde ik de installatie gedurende 5 dagen bij BIG ART Bajes. Daar had ik de eigen ruimte van 5 x 8 meter getransformeerd tot een ruimtelijke installatie met elementen uit de films (o.a. oranje dekzeil, wieldoppen, fiets met plastic koopwaar in Indonesië, autobanden, die tevens een geur afgaven). Hierdoor kon het publiek zich ìn de wereld van de micro-economie wanen.
Thanks for your assistance: Sophie-Charlotte Richardson, Trudi van Zadelhoff, Teguh Hartanto

In Yogyakarta had ik van half december 2018 tot half januari 2019 een solotentoonstelling van het werk bij de presentatieruimte Ruang MES 56. De expositie was onderdeel van het Festival Film Dokumenter 2018. Ik toonde de werken twee-aan-twee tegenover elkaar in de twee galerieruimtes waarbij ik een Noord-Zuid en West-Oost logica volgde: Tirana - Johannesburg tegenover elkaar en Medellín - Yogyakarta tegenover elkaar. In de entrée van de twee galerieruimtes toonde ik een twintigtal foto’s over straathandelaren uit de tentoonstelling ‘Jejak’.  

Bekijk het vierluik op: https://vimeo.com/276188988
http://streetvendors.nl/
https://web.facebook.com/su.tomesen/media_set?set=a.10155721214279412&type=3
https://www.filmfestival.nl/samenstelling/street-vendors-medellin-tirana-johannesburg-yogyakarta/
https://bigart.nu/
https://ffd.or.id/en/ffd-2018/street-vendors-medellin-tirana-johannesburg-yogyakarta/

01medellin sutomesen-copy

02tirana sutomesen-copy

03johannesburg sutomesen-copy

04yogyakarta sutomesen-copy

05medellin sutomesen-copy

06tirana sutomesen-copy

07johannesburg sutomesen-copy

08yogyakarta sutomesen-copy