titel.jpg
LIFT
Proposal for an installation in public space (2008)

LIFT is a proposal for an installation at the Zuidas, Amsterdam, assigned by Virtueel Museum Zuidas. During walks through the area on April 18 and 25 seven proposals for art works in public space were presented by different artists.

Friday April 18 we organized a private tour for the Board of the Virtueel Museum. I'm going to take them in a boom lift to let them experience my proposal. Thanks to Bob Faber en Johan Kool from Fortron and John Monen from Riwal.

Information in Dutch:

Locatie: Zuidplein, Zuidas, Amsterdam
Materiaal: Staal en glas
Afmetingen liftschacht: 2 x 1,7 x 15 m.
Afmetingen liftkooi: 1,3 x 1,4 x 2,5 m.
Visuele component: Lijnenpatroon op de binnen- en buitenkant van de schacht bewerkstelligen een moiré-effect bij omhoog en omlaag bewegen van de LIFT
Auditieve component: Modulatie van een alfa frequentie met een hoorbare lage frequentie (± 40 Hz) geeft een mooi geluid waarbij de positie van de bezoeker in de LIFT sterk bepalend is
Extra: De Lounge chair van Charles en Ray Eames in de liftkooi
Architect: Falco Webbink
Geluidskunstenaar: Bas van Koolwijk
Met dank aan: Lectoraat Kunst en Publieke Ruimte, Sandberg Instituut, Jeroen Boomgaard, Henk de Vroom, Mark Kremer, Marina de Vries, Friedli/Van der Hoeven, KONE liften, LTF liften, Cees Buschman
Collega kunstenaars: Arik Visser, Linda Nieuwstad, Patty Groot Bluemink, Richtje Reinsma, Yasser Ballemans, Zhifei Yang

Artist statement:

Ik houd van reizen. Reizen verruimt de blik en vergroot de horizon. Andere culturen en subculturen, het gedrag van mensen en de vormgeving van de openbare ruimte interesseren me en vinden een weerslag in mijn video's, foto's en installaties.
Op de Zuidas wil ik een lift plaatsen -een monolitische lift zonder gebouw- waarbij de reis en het verblijf erin centraal staan. Eerder ontwierp ik een horizontale reis: Het Pad, een traject van rolbanden in een indoor-bos in de theaterzaal van de Melkweg, hartje Amsterdam.
Met de lift op de Zuidas wil ik mijn publiek letterlijk en figuurlijk vervoeren. Ik wil de zintuigen zodanig prikkelen dat de geest kan afdwalen en het een start kan zijn van een imaginaire reis. Visuele en auditieve input en de sensatie van beweging bewerkstelligen dat de lift, in principe een non-place, een identiteit krijgt door de projectie van de bezoeker. Ik heb me bij het ontwerpen van dit werk laten inspireren door de architectuur op de Zuidas, door wetenschappelijke kennis en door optical art.

Met dank aan Imke Ruigrok
Image

ImageImage

Image