titel.jpg
Oscarland

Installation (2007) containing video with and without sound, polaroids, inkjet prints, stroboscopes.

The footage of the videos was shot in the cities of São Paulo, Brasilia, Niteroi and Belo Horizonte October 2006. It contains images of helicopters, tv-transmitters and polaroids of buildings designed by the architect Oscar Niemeyer. His works influenced the looks of Brazil: futuristic, modernistic, utopian, fifties and tropical.

Watch an excerpt from the polaroid-installation

Exhibition: Hoogt 4
Location: Filmtheatre 't Hoogt Utrecht
Period: January 11 till February 21, 2007
Curator: Kostana Banovic

Exhibition: On the road
Location: De Veemvloer Amsterdam, during a presentation of works on travelling, together with David Jablonowsky, Jan Rothuizen, Annemiek Gerrist
Date: February 23, 2007
Curator: Radek Waanja

An excerpt from my presentation at De Veemvloer:

São Paulo is de tweede stad ter wereld met de meeste helicopters in de lucht. Na Los Angeles. Het is immers sneller en veiliger om je per helicopter te verplaatsen in deze metropool. Rijken nemen de helicopter naar het strand, 80 km verderop, of gaan ermee naar een shoppingmall. Ook banken maken veelvuldig gebruik van helicopters bij geldtransport. En de politie voor de patrouilles. Er hangt in Sao Paulo dan ook een constante brom in de lucht. Dat helicopterverkeer heeft iets ouderwets en futuristisch tegelijk.

Op veel plaatsen in de Braziliaanse steden zijn hoge televisiezendmasten aanwezig. In São Paulo zelfs heel centraal op de Avenida Paulista. Als er dan een heli langsvliegt... lijkt t alsof je in een fifties sci-fi film bent beland. Het deed aan als een timewarp naar wat men in de fifties als science-fiction zag. Waar men toen aan dacht bij de toekomst, is in São Paulo uitgekomen: een metropool van 18 miljoen mensen, 6 miljoen auto’s, brede wegen die de stad doorkruisen, helicopters in de lucht, zendmasten met knipperende lampen die informatie door de lucht verzenden.

Dat gevoel van science fiction wordt helemaal voelbaar in de buurt van een gebouw van Oscar Niemeyer. Zijn signatuur: modernistisch, utopisch, futuristisch, tropisch. Omdat Niemeyer een invloedrijk architect is, is zijn beeldtaal niet alleen in zijn eigen gebouwen te zien, maar ook in die van andere Braziliaanse architecten zoals tijdgenoot Lucio Costa en architecten die hij beïnvloed heeft. scar Niemeyer heeft de looks van Braziliaanse steden bepaald. Het best zichtbaar is dat in Brasilia, een stad die in de jaren zestig vanuit het niets werd opgebouwd op de desolate hoogvlakte in t midden van t land.
In één van de werken in de installatie Oscarland worden gebouwen van Niemeyer op polaroidfotoos vastgelegd. Het ontwikkelen van de polaroids wordt gefilmd op video. Er zijn geen mensen in beeld gebracht om het gevoel van science fiction te benadrukken. Alsof de gebouwen daar staan voor buitenaardse wezens, of net geland zijn vanuit de ruimte.

Image Image
Image Image
Image Image