titel.jpg
VLAG - Picknick
Installation / intervention (2006)

During the opening of the exhibition Kunstvlaai 6, Saturday May 6th 2006, I organise a picknick on a Dutch flag of 18 by 12 meters in the Westerpark in Amsterdam.
"You are welcome to join, but please take your shoes off."
For this reason I hire security; they make sure people did this.

Performance
: Su Tomesen and the security, Harm and Milan
Videodocumentation: Vava Stojadinovic
Photos: Tilmann Meyer-Faje and Eva Geurts
Thank you: Van Puijenbroek, JdJ design, Zonnemaire, Avondmarkt, Sandberg Instituut
Financial support: SKOR

The videodocumentation is part of the Vlaai-journaal.

The Picknick is part of an ongoing project about the Dutch flag called VLAG. Earlier projects: click here and/or here.


In Dutch a text on the intervention by Aart-Jan van de Pol, May 2006:

Su Tomesen gaat picknicken op een Nederlandse vlag van 200 vierkante meter. De kunstenaar uit Amsterdam gaat op de opening van de Kunstvlaai 2006 de dialoog aan met het publiek, onder het genot van een hapje en een drankje.

“Er wordt óf spastisch op die Nederlandse vlag gereageerd, óf er wordt mee gedweept. Die vlag heeft natuurlijk een hele geschiedenis maar waar ik het met dit werk over wil hebben, is dat onze vlag een bijsmaakje heeft. Bepaalde groeperingen eigenen zich die vlag toe. Het logo van Nieuw Rechts bijvoorbeeld, dat was de Nederlandse vlag. Met koninginnedag zwaait iedereen ermee, maar met een vlag op je jas lopen, ja, dat doe je niet. Joh, je moet eens naar Amerika kijken; hoeveel mensen daar met een vlag op hun jas of hun trui wandelen. Met dat enorm opgeblazen, absurd grote nationale symbool wil ik die vlag terugkapen. Terug van de mensen die de vlag gebruiken voor extreem rechtse doeleinden. Ik bedoel, het is maar een vlag.”
Tomesen maakte de vlag vorige zomer in opdracht van het Over het IJ Festival. “Kunstenaars werd gevraagd iets te doen met de actuele politieke situatie na de dood van Pim en Theo. Ik heb een hele grote Nederlandse vlag gemaakt. Die hees ik elke dag op, maar omdat die vlag zo enorm groot was en zwaar, had ik hulp nodig van het publiek.”

“Ik ga die vlag nu neerleggen in het Westerpark en daar ga ik picknicken tijdens de opening van de Kunstvlaai op 6 mei; op de Nederlandse vlag! De Kunstvlaai is een tegenhanger van de KunstRai die op hetzelfde moment wordt gehouden, ook in Amsterdam. Op de Kunstvlaai zitten de wat jongere, brutale en schreeuwende kunstenaars. Het initiatief komt uit de koker van Jos Houweling, directeur van het Sandberg Instituut, tweede fase van de Rietveldacademie. De manifestatie vindt dit jaar voor de zesde keer plaats in het Westerpark, bij de Westergasfabriek. En na de Kunstvlaai, want de vlag zal dan wel vies worden, wil ik een re-enactment van de ‘Witte Reus reclame’ gaan doen.”

“Er zijn kunstenaars die in een ivoren toren zitten. Ik zit anders in elkaar, ik ben maatschappelijk betrokken, ik sta dicht bij de realiteit en mijn werk beweegt zich ook ergens op het randje van kunst en leven. Ik vind dat een interessant gebied om in te opereren. Ik maak installaties. Vaak in de publieke ruimte. Mijn installaties zijn sociale sculpturen, een term die ik ken van kunsthistorica Tineke Reijnders. Het zijn grote ruimtevullende bouwwerken waar mensen iets mee moeten doen. Die mensen zijn óók deel van het werk.”

(....)

''Uiteindelijk wil ik de vlag verkopen aan een rechtse groepering en met dat geld wil ik iets gaan doen wat die mensen absoluut nooit zou doen. Bijvoorbeeld pannenkoeken bakken met uitgeprocedeerde asielzoekers. Eh..., dat is wel heel Nederlands, hè? Of ik haal van het geld mijn Cubaanse lief naar Nederland.”


Anno 2011 is VLAG nog immer te koop. Na de picknick in 2006 heeft de vlag nog aan de OBA gehangen tijdens de finale van het WK en de inhuldiging van het Nederlandse elftal in 2010.

ImageImage

ImageImage

ImageImage

ImageImage

Image

Image